Här hittar du ett stort urval ljuskällor av hög kvalitet till bra priser. Ljuskällorna har en energimärkning som finns för att driva på utvecklingen av energisnåla produkter. Den aktuella energimärkningen i Europa har anpassats till de produkter som finns idag. Den tidigare skalan med indelningen A+++ till D har uppdaterats till en skala på A–G. Färgskalan är densamma som för den tidigare energimärkningen. Nu i början av att den aktuella energimärkningen gäller är det tänkt att de mest effektiva produkterna ska förses med B eller C i energimärkning.
Fler bokstäver gör skillnaderna mellan de olika energinivåerna tydligare. Produkterna förses dessutom med en QR-kod för att du ska kunna läsa mer om produkter online. De test och beräkningar som genomförs på produkterna har också anpassats. Det är därför inte möjligt att direktöversätta den gamla märkningen till den nya.
Den nya energimärkningen för ljuskällor trädde i kraft 2021. Viktigt att veta är att det bara är märkningen som är ny – produkten är densamma.
Välja sockel på din ljuskälla
Det första du behöver avgöra när du väljer glödlampa är vilken sockel du behöver.
E27 och E14 är några av de vanligaste socklarna och kallas ofta i dagligt tal för glödlampa med stor eller liten sockel. Siffran i namnet står för diametern. E27 är 27 mm bred och E14 är 14 mm. Denna typ av sockel hittar du på vanliga LED-lampor, dimbar LED, växtlampor, lampor med skymningsrelä och smart belysning.
GU10, GU5,3 och GU4 monteras med stift. GU10 är vanliga i infällda spotlights och GU5,3 används för badrum, kök och utomhus. GU4 är en spotlampa i kompakt format. Siffran i namnet står för avståndet mellan de två stiften, 10, 5,3 eller 4 mm. Lampor med GU-sockel finns antingen som LED eller halogen, där LED är det mest energisnåla alternativet.
G4 och G9 är små ljuskällor med stift. G4 har 12-voltsanslutning och behöver därför en transformator. Lampor med G4-sockel är vanliga i dekorationsbelysning och stämningsbelysning. Avståndet mellan stiften är 4 mm. Lampor med sockel G9 hittar du ofta i små vägglampor och taklampor. G9 mäter 9 mm mellan stiften.
Ljusstyrka – lumen eller watt?
Hur mycket ljus en lampa ger (vilken ljusstyrka), anges i lumen. 140 lumen är lagom för dekorationsbelysning, medan du kan behöva cirka 470 lumen när du läser eller hela 1055 lumen när du renoverar. .
Glödlampa 60 W, 40 W eller LED 4 W?
Dagens lampor, som LED, lågenergi eller halogen, kräver inte lika mycket energi som de traditionella glödlamporna. Därför ser talen annorlunda ut än de gjorde för ett antal år sedan. LED-lampor har mycket låga watt – halogen något högre. LED-lampor kan dra olika mycket ström och de exakta talen skiljer sig från lampa till lampa. Den här översikten kan ge dig en ungefärlig uppfattning:
- 25 W glödlampa = 4 W LED
- 40 W glödlampa = 5 W LED
- 60 W glödlampa = 10 W LED
- 75 W glödlampa = 15 W LED
- 100 W glödlampa = 20 W LED
Varmt eller kallt ljus?
Ljusets färg mäts i kelvin. Högre kelvin ger ett kallare, vitare ljus. Lägre kelvin ger ett varmare ljus.
Kallvitt ljus – cirka 6500 kelvin
Kallvita lampor på omkring 6500 kelvin liknar vanligt dagsljus – perfekt i miljöer där du behöver riktigt skarpt ljus. Hemma kan kallvitt ljus upplevas som sterilt, men är vanligt på skolor och arbetsplatser.
Neutralvitt ljus – 4000 kelvin
Neutralvitt ljus ger ett skarpt, vitt ljus. Perfekt för lysrör och annan belysning i garage, förråd eller källare. Neutralvitt ljus är även bra arbetsbelysning på kontoret.
Varmvitt ljus – 2700–3000 kelvin
Varmvitt ljus är något varmare än neutralvitt, men ger fortfarande ett vitare ljus än extra varmvitt. Varmvitt ljus passar därför bra som badrumsbelysning eller för lampor som ska sitta i taklampor och plafonder.
Extra varmt vitt ljus – 2100–2500 kelvin
Extra varmvitt ljus passar extra bra i dekorationsbelysning som fönsterlampor, julbelysning eller bordslampor. Det varma skenet ger perfekt stämningsbelysning.
Så vet du om en lampa är dimbar
På förpackningen är dimbara lampor märkta med en symbol. På webben kan du läsa i produkttexten eller specifikationerna om produkten är dimbar. För att kunna dimra en LED-lampa behöver din dimmer vara anpassad för LED-lampor. En LED-dimmer är anpassad efter LED-lampornas låga effekttal och kan därför dimra LED utan att det flimrar.
Hur väljer jag rätt ljuskälla?
Titta på den glödlampa som satt i lampan. Avgör vad det är för sockeltyp och watt eller lumen. Kan du inte se hur många lumen eller watt lampan har finns det ofta en maxangivelse på själva lampan. Tänk då på att titta i vår wattjämförelse ifall det är watt för glödlampor som är angivna på lampan. Bestäm sedan färg på ljuset utifrån lamptyp, placering och hur du vill matcha lampans sken med andra lampor.
Glödlampa – vad menas med det?
I dagligt tal kallar vi ofta alla ljuskällor för glödlampor. Men glödlampor är i själva verket en viss typ av ljuskälla. Speciellt med glödlampan är att den har en glödtråd som ljuskälla. När glödtråden strömsätts blir den het och alstrar ljus.
Även halogenlampor har en glödtråd. Halogenlampan innehåller en halogen, som exempelvis jod, för att förhindra att glaset svartnar. Halogenlampor kan vara mycket små och blir också mycket heta.
En LED-lampa har ingen glödtråd och blir inte heller het. Den har både lägre energiförbrukning och längre livslängd än en traditionell glödlampa.