Luftfuktare – Philips, Stadler Form eller Wilfa
Med en luftfuktare kan du påverka luftfuktigheten i ditt hem. Rätt luftfuktighet i sin tur kan motverka torra slemhinnor, irriterade ögon och torr hud. Lagom fukt i inomhusluften kan också ha en positiv effekt för personer med astma och allergibesvär. Hos oss hittar du luftfuktare från Philips, Stadler Form och Wilfa.
Visa mer
Spara energi med en luftfuktare
Luftfuktare kan användas året runt, men används av de flesta framför allt för att motverka vinterhalvårets torra klimat. Visste du att fuktig luft upplevs som varmare än torr luft? Genom att använda en luftfuktare kan du därför sänka temperaturen inomhus och spara energi.
Fler positiva effekter med en luftfuktare
En bra luftfuktighet i hemmet kan dessutom förhindra sprickor i trämöbler och golv och få dina krukväxter att må bättre.
Mät luftfuktigheten med en hygrometer
Med hjälp av en hygrometer kan du se vilken luftfuktighet du har hemma. Vissa luftfuktare har en inbyggd hygrometer. Du kan även använda en separat hygrometer. Det finns också smarta luftmätare som kan ge dig information även när du inte är hemma. I vissa fall kan de också kopplas ihop och styra andra smarta enheter hemma. En hygrometer har även en integrerad termometer. Du kan också välja att ha en hel väderstation som ger dig koll på ännu fler data både inomhus och utomhus. En luftfuktare med WiFi kan också ge dig data direkt i appen så att du kan anpassa luftfuktaren var du än befinner dig.
Rekommenderad luftfuktighet hemma: 40–60 procent
Med en luftfuktighet på mellan 40 och 60 procent minimeras olika luftföroreningar för bästa luftkvalitet.
Vilken luftfuktare ska jag välja?
Det finns luftfuktare med kall eller varm ånga, små och enkla modeller eller mer avancerade modeller med automatiserade funktioner som inställbar fuktnivå, justerbar fläkthastighet, sensor och timer. Här förklarar vi skillnaderna i stora drag så att du lättare ska kunna välja den luftfuktare som är bäst för dig.
Luftfuktare med varm eller kall ånga
Kalluftsfuktare suger in torr luft genom en fuktmatta. Fukt sprids i rummet medan mineraler och andra orenheter fastnar i filtret. Luftfuktare med kall luft ger en osynlig ånga. Välj gärna en kalluftsfuktare till barnrummet för att undvika brännskador.
Varmluftsfuktare värmer upp vattnet och sprider en varm ånga.
En kombinerad kall- och varmluftsfuktare kan använda både kall eller varm ånga för att fukta luften.
I en luftfuktare med ultraljud slås vattenmolekylerna sönder av ultraljudet och omvandlas till en ren, synlig ånga.
En luftfuktare med doft har antingen ett utrymme för essenskuddar eller används med doftande olja som du droppar i vattnet. Välj essens för att sprida en arom i rummet som kanske fräschar upp, sprider harmoni eller den doft du gillar bäst. Tänk på att aldrig tillsätta doft till en luftfuktare som inte har någon doftfunktion. En Aroma diffuser/Doftspridare sprider väldoft i rummet samtidigt som den avger ånga. Perfekt för vardagsrummet, gästrummet eller hemmakontoret.
Rengör luftfuktaren regelbundet
Luftfuktarens vattentank behöver rengöras ungefär en gång i veckan för att förhindra bakteriebildning. Koppla ifrån enheten innan du börjar rengöringen och diska vattentanken med hett vatten och ett milt diskmedel.
Byt luftfuktarens luftfilter 1–2 gånger per år
Beroende på hur mycket föroreningar det finns i luften bör du byta filter i din luftfuktare cirka 1 till 2 gånger per år. En del luftfuktare indikerar när det är dags för filterbyte. Utbytesfilter hittar du här eller bland våra reservdelar.
Hur ska jag placera luftluktaren?
Har du svårt att avgöra om du ska ha en stor eller liten luftfuktare? Låt rummets storlek och användning avgöra vilken luftfuktare som blir den bästa luftfuktaren för dig.
• Olika luftfuktare har olika stor vattentank och kapacitet. Det finns luftfuktare som passar små rum och de som är anpassade för stora ytor på upp till 100 m2.
• En annan faktor att ta hänsyn till är ljudnivån. En del luftfuktare är mer tystgående än andra. Välj en tystgående luftfuktare om du vill använda den i sovrummet eller någon annanstans där det är viktigt att det är tyst.
• Många luftfuktare har ställbar kapacitet så att du kan anpassa driften efter behov. En del har också en inbyggd hygrometer och anpassar driften utifrån luftfuktigheten automatiskt.
• Placera luftfuktaren fritt så att luften kan cirkulera och där den får stå ifred för små barn eller husdjur.
Philips NanoCloud – upp till 99 procent färre bakterier
Philips NanoCloud är en förångningsteknologi som drar in torr luft, lägger till vattenmolekyler i luften och släpper ut fuktad luft i rummet. Vattenmolekylerna som släpps ut är så små att de sprider upp till 99 procent färre bakterier än fukt från luftfuktare som använder ultraljudsteknik. NanoCloud-tekniken bildar heller ingen het ånga, perfekt om du har små barn eller husdjur hemma.
Luftrenare och avfuktare
För att få en så bra inomhusluft som möjligt kan du även behöva en luftrenare eller avfuktare. Luftrenaren renar luften från partiklar som kan påverka din hälsa och ditt välmående, som bland annat pollen, damm, allergener, lukter, gaser samt virus och bakterier. En avfuktare behöver du om luftfuktigheten hemma är för hög, vilken den ofta kan bli i exempelvis en källare eller i tvättstugan. En del avfuktare är dessutom särskilt anpassade för att torka kläder.
Visa mindre